Мафиотите не живеят по християнските норми, заяви папа Франциск по време

...
Мафиотите не живеят по християнските норми, заяви папа Франциск по време
Коментари Харесай

Папа Франциск: Не може да вярвате в Бог и да бъдете мафиот!

Мафиотите не живеят по християнските правила, съобщи папа Франциск по време на посещаване в Палермо, където уважи паметта на свещеника Джузепе Пулизи, погубен от сицилианската мафия преди 25 години, съобщи Франс прес.

" Не може да вярвате в Бог и да бъдете мафиот. Който е мафиот, не живее по християнски, тъй като с живота си богохулства против името на Бог-любов ", съобщи папата по време на проповед навън в квартал на пристанище Палермо.

" Днес имаме потребност от мъже и дами на любовта, не на достойнството, които служат на другите, а не злоупотребяват. Имаме потребност да вървим напред дружно, а не да се стремим към власт ", добави папа Франциск.

" Мафиотското мото е " ти не знаеш кой съм аз ", християнското е " нуждая се от теб ". Мафиотската опасност е " ще ми платиш ", християнската молитва е " Господи, помогни ми да обичам ". Затова споделям на мафиотите: Променете се! Спрете да мислите за себе си и за парите си, покайте се! ", прикани той.

" Погребалният саван няма джобове. Не можете да ги вземете (материалните придобивки) с вас ", добави папа Франциск, представен от Асошиейтед прес. " Давате живот на другите, не го отнемате. Не може да вярвате в Бог и да ненавиждате брата си, да отнемате живот с ненавист ", акцентира той.

В Палермо босовете на мафията упражняват властта си постоянно единствено като се разходят из квартала. Много предприятия заплащат на Коза ностра, с цел да могат да работят, отбелязва АП.

Папата порица и популизма. " Единственият вероятен популизъм, " християнски популизъм ", е да служите на хората, без да се оплаквате, да обвинявате и да предизвиквате дискусия ", съобщи той, визирайки възхода на популистките придвижвания в цяла Европа, в това число в Италия, отбелязва Агенция Франс Прес.

Днешната литургия беше отдадена на свещеника Джузепе Пулизи, кръстен " първият страдалец на Коза ностра ". Той беше убит по заповед на тази мафия на 15 септември 1993 година, на 56-годишна възраст. Свещеникът, именуван от всички " Пино ", се опитваше да откъсне младежите от въздействието на мафиотите и опиатите, което разгневило локалните " кръстници ", предава Българска телеграфна агенция.

През 2012 година папа Бенедикт Шестнадесети разпореди свещеникът да бъде разгласен за благословен, последната стъпка преди оповестяването за светец.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР